Sportakkoord

Praat mee over het nieuwe lokale Sportakkoord in jouw gemeente

Door als badmintonvereniging actief mee te praten over het lokale Sportakkoord, kun je invloed hebben op de lokale doelstellingen en de besteding van beschikbare middelen.

Op 1 april 2023 is Sportakkoord II van start gegaan. Sportakkoord II is het vervolg op Sportakkoord I en bestaat onder andere uit een vervolg op de lokale sportakkoorden per gemeente. Tot 30 juni heeft elke gemeente de tijd om het lokale Sportakkoord te vernieuwen. Voor jou als vereniging is dit dus het juiste moment om mee te praten over de invulling van het sportbeleid binnen jouw gemeente. Hier kun je zien hoe je deel kunt nemen.

Wat houdt een lokaal Sportakkoord in?

Via het lokale Sportakkoord spreken partijen uit de sport, maatschappelijke organisaties, bedrijven en de gemeenten lokaal af hoe zij met elkaar sport- en beweegambities kunnen bereiken.

Het nieuwe lokale sportakkoord bestaat uit één of meerdere van de onderstaande zes thema’s. Op sportakkoord.nl lees je meer over deze zes thema’s.

Elke gemeente ontvangt jaarlijks een bedrag van de rijksoverheid om te besteden aan de uitvoering van het lokaal Sportakkoord. Als sportaanbieder kun je invloed hebben op de invulling van het lokale Sportakkoord. Wanneer jouw plannen bijdragen aan de gestelde doelen kun je mogelijk gebruik maken van de beschikbare middelen.

Meer informatie

Op sportakkoord.nl en op nocnsf.nl/sportakkoord vind je meer informatie over Sportakkoord II, de lokale Sportakkoorden en wat deze voor jouw club kunnen betekenen.

Brochure

Klik hier voor een uitgebreide brochure "Van lokaal Sportakkoord naar actie, in samenwerking met jouw club" over het nieuwe Sportakkoord II

Opleidingen in het sportakkoord

Voor trainers

  • Bamito Blauw en Bamito Groen: Badminton Nederland heeft voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar een speciaal badmintonprogramma ontwikkeld waarbij FUN centraal staat terwijl kinderen zich ontwikkelen, samen plezier maken en tegelijkertijd op een natuurlijke manier leren. Bij Bamito’s jeugdprogramma leren kinderen badmintonnen volgens de leerlijn van Badminton Nederland en is er veel aandacht voor een breed motorische ontwikkeling. Materialen en (veld)afmetingen worden afgestemd op de lengte en ontwikkeling van het kind. Hierdoor is het voor kinderen mogelijk om vanaf dag één de juiste technieken aan te leren. Door te werken met speciale materialen, heldere oefenkaarten en diploma’s wordt de (succes)beleving vergroot en zijn de lessen een feest!
  • BWF1/Bamito Oranje Wanneer je actief bent als trainer voor competitieteams (derde divisie of lager) dan past de opleiding BWF level 1/Bamito Oranje bij jou. Hiermee word je opgeleid tot een trainer voor jeugd en senioren op badmintonverenigingen. Tijdens deze opleiding leer je nog meer over alle basistechnieken en tactieken die we binnen de BWF en Badminton Nederland hanteren.
  • AirBadminton trainer 1 Deze opleiding biedt deelnemende (badminton)trainers de basiskennis, -vaardigheden en sporttechnische vaardigheden aan van het AirBadminton zodat zij zelfstandig Airbadmintontrainingen kunnen geven en de sport kunnen promoten.
  • Vier inzichten over trainerschap Structureren, stimuleren, individuele aandacht geven en regie overdragen. Dit zijn vier belangrijke kernkwaliteiten voor elke trainer-coach. Tijdens deze scholing krijg je handvatten om je sporters effectiever te begeleiden en een inspirerende, veilige sportomgeving te creëren. Je kunt je eigen functioneren als trainer-coach in korte tijd aanscherpen en verbeteren!
  • Trainen en coachen van 6-12 jarigen Kinderen in de leeftijd van 6 tot 12 jaar zijn volop in ontwikkeling. Ze worden zich bewust van wat ze goed of juist minder goed kunnen. Ze leren zich verhouden tot anderen, ontwikkelen hun eerste zelfbeeld en mogelijk ook hun eerste ambities. Zelfvertrouwen is in deze fase een centraal thema. In deze training leer je zelfvertrouwen bij kinderen tot ontwikkeling te brengen met aandacht voor plezier.
  • Trainen en coachen van pubers Jongeren in de puberleeftijd zijn druk bezig een eigen identiteit te ontwikkelen. Hormonen gieren door het lijf, ze spiegelen zich constant aan anderen, ze zoeken grenzen op en ze zijn altijd op zoek naar het nut van de opdrachten die ze krijgen. Het lichaam verandert, maar ook hun ideeën en identiteit. De zoektocht naar zelfstandigheid levert soms harde confrontaties op met de mensen om hen heen. De fase waarin ze zitten is anders dan die van jonge kinderen en dat vraagt om een heel andere benadering, ook door jou als trainer. Betrokkenheid, doelstellingen en doorzettingsvermogen zijn belangrijke thema’s in de ontwikkeling. Hier kun jij als trainer of coach een grote bijdrage aan leveren!
  • E-learning Een beetje opvoeder Bij training geven komt meer kijken dan 'alleen' het aanleren van een sport. Als trainer-coach krijg je te maken met groepsdynamiek, emoties, verschillende persoonlijkheden en variërende interesses per leeftijdsgroep. Hoe ga je om met die verschillen en hoe zorg je dat jouw training past bij een diverse groep sporters?
  • Aangepast sporten, hoe doe je dat? Sporten en bewegen mogelijk maken voor iedereen, met of zonder beperking. Samen willen wij ervoor zorgen dat de sportparticipatie toeneemt. Inclusieve clubs zijn hierin onmisbaar. Als inclusieve club zorg je dat ieder lid zich welkom en gezien voelt, neem je letterlijke en figuurlijke drempels weg, leid je je trainers en professionals op zodat ze deskundig kunnen begeleiden en zorg je ervoor dat het sportaanbod past bij de wensen van de sporters.

Voor bestuurders

  • Vrijwilligersmanagement Als je doet wat je deed, krijg je wat je had. Met enigszins absurde oefeningen en creatief denken, ga je met een vernieuwde blik kijken naar vrijwilligersmanagement. En ga je direct keuzes maken én aan de slag voor jouw eigen vereniging. Naast de sessies met collega bestuurders en een sessie op jouw vereniging, krijg je toegang tot de online module Vrijwilligersmanagement.
  • Als bestuur sta je verschillende uitdagingen, herkennen van ongewenst gedrag en het creëren van een veilige omgeving is een van de belangrijkste taken, zodat iedereen op een veilige manier kan sporten. Met Onze Club Is Van Iedereen (OCIVI) staan we als Badminton Nederland voor inclusieve verenigingen. Wil jij als vereniging gratis aan de slag met OCIVI, of er mee over lezen, klik dan op deze link.
  • herkennen en voorkomen van grensoverschrijdend gedrag
  • sociale veiligheid op de club
  • modern besturen De omgeving verandert en je moet als vereniging en haar bestuur mee in de verandering. Waar liggen kansen, waar bedreigingen? Welke aanpassingen zijn er nodig, met wie ga je dat oppakken en hoe ga je het binnen de vereniging verantwoorden? De gratis workshop modern besturen neemt je samen met andere verenigingen mee in het proces
  • 4 inzichten voor bestuurders Besturen gaat om het verbinden van mensen, het schakelen tussen personen met diverse achtergronden, vaardigheden, opvattingen en eigenschappen. De gratis bijscholing 4 inzichten voor bestuurders geeft je handvatten en tools om efficiënter met je tijd om te gaan en daarmee te zorgen voor een betere sterkere vereniging
  • Presteren met communiceren
    Communicatie verandert razendsnel. Van clubblad naar Instagram. Hou jij het met jouw club nog een beetje bij? Hoe werk je aan zichtbaarheid en wat kun je met social media? Waarom en wanneer gebruik je welke communicatie? Of het nu gaat over interne communicatie en binding óf over werving en promotie: de gratis masterclass presteren met communiceren biedt reflectie en keuzes
  • Geld genereren Heeft jouw vereniging meer sponsors nodig? Of heb je plannen om jouw vereniging tot een hoger niveau te tillen, maar moet je hier nog financiering voor regelen? Dan is de gratis scholing geld genereren precies wat jouw vereniging nodig heeft
  • Ledenbinding Hoe laat je als club sporters de meerwaarde van een vereniging zien en wat kun je als sportclub doen om nieuwe leden te binden en bestaande leden te behouden? Het is iets waar veel verenigingen mee worstelen. Alles draait bij het oplossen van deze vraag om het vaststellen van het cadeau dat je je leden als vereniging te bieden hebt. Als je duidelijk voor ogen hebt voor wie de activiteiten van jouw club bedoeld zijn, is het gemakkelijker om aan te sluiten bij de wensen van bestaande en nieuwe leden. De gratis workshop ledenbinding biedt inspiratie!
  • Betrokkenheid Juist als vereniging ben je goed in betrokkenheid creëren, maar door het uitblijven van verschillende activiteiten kan het zijn dat de betrokkenheid van leden, ouders, vrijwilligers, sponsoren en andere betrokkenen minder is geworden. Hoe gaat dat nu in jouw vereniging en hoe kun je daar goed mee omgaan en de club versterken? Betrokkenheid is meer dan de moeite waard om eens goed bij stil te staan. Vraag de workshop hoe houd je betrokkenheid hoog binnen de club gratis aan via de link.

Dit is slechts een greep uit de talloze bijscholingen en opleidingen die je via het sportakkoord aan kan vragen. Ben je op zoek naar iets anders? Neem dan hier een kijkje op de website van de NOC*NSF.


Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×